Afganisztán: Belepusztult gazdája halálába az aknaszimatoló kutya

Belepusztult gazdája halálába egy aknaszimatoló kutya Afganisztánban. Mindketten a brit hadsereg kötelékében teljesítettek szolgálatot.

A kutya csak pár órával élte túl, hogy “társa” tűzharcba keveredve afgán felkelőkkel halálos lövést kapott. A kutyának a harc helyén nem esett baja, ám visszakerülve feltehetően agyvérzés végzett vele, amit az átélt stressz okozhatott.

Brit állatorvosok megjegyezték, hogy az ember gyakran alábecsüli a kutyák gyászát, melyeket nem egyszer nagyon megvisel gazdájuk elvesztése: nem esznek miatta és valósággal belebetegednek. Munkakutyák és gazdáik között még szorosabb az érzelmi kapcsolat.

Theo, a kutya nagyon jól dolgozott Afganisztánban, 14 robbanószerkezetet derített fel, éppen sikere lett a veszte: ezért hosszabbították meg egy hónappal szolgálatát. Gazdája hamarabb visszatért volna brit földre, és még aggódott is amiatt, hogy el kell hagynia egy időre a kutyát.

Az utász a 358. brit katona, aki 2001 óta elesett Afganisztánban. A kutya a 6. hadi eb, mely elpusztult Irakban vagy Afganisztánban az utóbbi 10 év során.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.