A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) változtatásokat sürget a magyar médiatörvényben

A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű nemzetközi szervezet pénteken közleményben sürgette Magyarország és az Európai Unió vezetését, hogy hajtsanak végre további módosításokat az Országgyűlés által hétfőn módosított, a CPJ által korlátozó jellegűnek minősített magyar médiatörvényben.

A CPJ a törvénymódosításokat megvizsgáló szakértőkre hivatkozva azt állította, hogy azok elmaradnak Magyarország európai uniós, európa tanácsi és EBESZ-tagságából fakadó, a sajtószabadság iránti kötelezettségeitől.

A CPJ értékelése megállapította, hogy “a törvény tágan értelmezhető és nem egyértelmű nyelvezetét” a “politikai kinevezettekből álló magyar Médiatanács hivatott interpretálni”. A szervezet megjegyezte, hogy a Médiatanács tagjait az Országgyűlés választja meg, amelyben a Fidesznek kétharmados többsége van. A CPJ hozzátette, hogy a törvény hatálya az egész médiára kiterjed és súlyos, a műsorszolgáltatás felfüggesztéséig terjedő bírságokat és büntetéseket szab ki a törvénysértőnek talált médiaorgánumokra és túlzott feltételekhez köti a bejegyzést. A hazai média szabályozása mellett a törvény a “magyar területre irányuló” tartalomszolgáltatást is célba veszi – fűzte hozzá.

Nina Ognianova, a CPJ európai és közép-ázsiai ügyekben illetékes programkoordinátora szerint a törvénymódosításokkal a magyar kormány látszólag támogatja a sajtószabadság uniós elveit. Ognianova felszólította a magyar kormányt, hogy működjön együtt minden, a sajtószabadságban érdekelt féllel, hogy a törvényt összhangba hozza az EU Alavető Jogok Chartájával, amely kötelező érvénnyel szavatolja a szólásszabadságot.

A CPJ New York–i központú, független, nonprofit szervezet. A bizottság igazgatótanácsának egyik tagja Kati Marton író-újságíró, a nemrégiben elhunyt vezető amerikai diplomata, Richard Holbrooke özvegye.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.