Légfegyveres Eb: Sidi Péter aranyérmes

Sidi Péter a férfi puskások között aranyérmet szerzett vasárnap a bresciai légfegyveres Európa-bajnokságon. A kontinensviadal utolsó számában a komáromi versenyző az alapverseny után négyes holtversenyben az élről várhatta a döntőt, melyben az 596 körös eredményéhez 102,7 kört tett hozzá, így 698,7 körös eredménnyel győzött.

A 2009-es év legjobb férfi sportlövőjének választott Sidi ebben a számban tavaly az Eb-n és a világbajnokságon is második volt, s 2004 után nyerte meg ismét az Európa-bajnoki címet. A bresciai viadalon a Sidi, Biatovszki Máté, Somogyi Péter alkotta férfi puskás csapat bronzérmet szerzett.

Sidi Péter négyes holtversenyben a legjobb eredménnyel jutott vasárnap a férfi puskások fináléjába. A 2009-ben a világ legjobb férfi lövőjének választott komáromi sportoló a 60 lövéses alapversenyt 596 körrel zárta, csakúgy mint három vetélytársa, köztük az olasz Niccolo Campriani, aki a tavalyi világbajnokságon Sidi előtt szerezte meg a szám aranyérmét. A tavalyi kontinensviadalon második Sidi 15 órakor kezdi meg a finálét.

A finálé nem mindennapi izgalmakat tartogatott. Az első öt lövés mindegyike után Sidi állt az élen, a hatodikat követően azonban az ukrán Artur Ajvazjan került az első helyre. A hetedikben ismét változott az állás, az ukrán nagyot rontott, az első helyre viszont az orosz Alekszandr Szokolov került, aki az utolsó sorozatig tartotta helyét, a 10. lövést megelőzően pedig három tizeddel előzte meg a magyart. Az óriási feszültséget ugyanakkor Sidi bírta jobban, 10,2 kört lőtt, Szokolov viszont csak 9,6-ot, így magyar győzelem született. A harmadik helyet az az olasz Niccolo Campriani szerezte meg, aki a tavalyi müncheni világbajnokságon Sidi előtt nyerte meg a számot.

A 2009-es év legjobb férfi sportlövőjének választott Sidi ebben a számban tavaly az Eb-n és a vb-n is második volt, s 2004 után nyerte meg ismét az Európa-bajnoki címet. A 32 éves sportlövő az elmúlt két évben is kiváló formában versenyzett, Eb- és vb-ezüstje mellett vb-címet szerzett a kisöbű sportpuska 3×40 lövéses összetett számában, a harmadik olimpiai számban, a fekvő puskában pedig vb-negyedik volt. Ráadásul a magyar sportolók közül ő biztosította helyét először a 2012-es londoni olimpián.

A bresciai viadalon a Sidi, Biatovszki Máté, Somogyi Péter alkotta férfi puskás csapat rögtön az alapverseny után kissé csalódott lehetett, 1779 körös eredménye ugyanis hiába egyezett meg a franciákéval, a kettővel kevesebb belső tízes miatt csak a negyedik helyen végzett. Nem sokkal később azonban kiderült, mégis dobogóra állhat a trió, mivel az alapot 596 körrel záró orosz Gyenyisz Szokolovot hibás ruhahasználat miatt kizárták, így ő az egyéni döntőtől, csapata pedig az Európa-bajnoki címtől búcsúzhatott el.

Az eredetileg negyedik helyen végzett Sidi Péter, Biatovszki Máté, Somogyi Péter összeállítású magyar puskás csapat bronzérmes lett a bresciai légfegyveres Európa-bajnokságon, miután a vasárnapi versenyben kizárták az orosz együttes egyik tagját.

Ebben a versenyben Biatovszki Máté 593 körrel a nagyszerű 16., míg Somogyi Péter 590-nel a 38. helyet szerezte meg a 69 fős mezőnyben.

A nap másik számában, a női pisztolyosoknál nem jutott magyar a döntőbe. Legjobban a tavalyi ezüstérmes Csonka Zsófia lőtt, 582 körös eredményével azonban egy körrel lemaradt a fináléról, s a 11. helyen zárt. A junior vb-második Babicz Sára 379 körrel 22., Tobai-Sike Renáta pedig 375-tel 40. lett. A csapatuk pedig ötödik helyen végzett.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.