Nemzeti Fejlesztési Minisztérium: júliustól hőár-támogatás lehet

A következő két hónapban a szakmai szervezetek bevonásával kidolgozzák annak részleteit, hogy a piaci árnál magasabb kötelező átvételi rendszerben (kát) a hőtermelést, és ne az áramtermelést támogassák – tájékoztatta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyeikért felelős államtitkára az MTI-t pénteken. Reményei szerint júliustól már a rendszer része lehet a hőár-támogatás. Kompromisszum született Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének javaslatához képest – tette hozzá az államtitkár.

Hozzáfűzte: “a kát átalakításával kapcsolatban eltérő álláspontot képviseltünk, mert megítélésünk szerint a frakcióvezető úr javaslata, az általa beterjesztett megfogalmazás, illetve megoldási javaslat alapján veszélyeztethette volna a távhőellátás biztonságát. Az alapvető célok tekintetében nem volt kibékíthetetlen ellentét, de az elérésükhöz szükséges megoldásokat összhangba kellett hozni a műszaki és gazdasági szempontokkal is. A támogatási rendszer igazságosabbá tétele jogos társadalmi elvárás, amelyet frakcióvezető úr politikai céllá alakított, mi pedig igyekeztünk szakmailag is elfogadható megoldást találni.”

A kompromisszum lényege az, hogy a távhőtermelést támogatják, a teljesen megújuló alapú energiatermelés átvételi rendszere pedig változatlan feltételekkel megmarad 2011. december 31-ig, és szigorítják az erdei tűzifa biomasszaként felhasználását a hő- és villanyáram termelésben.

Bencsik János emlékeztetett arra, hogy a parlament előtt lévő energetikai tárgyú törvények módosításának két fontos feladata van: a jogharmonizáció az Európai Unió 3. energiacsomagjával, és a földgáz, valamint az áramszolgáltatás területén szükséges szabályozási korrekciók meghozatala.

Az államtitkár szóba hozta azt is, hogy Magyarország ugyan két héttel csúszik az EU 3. energiacsomagjának jogharmonizációra kijelölt 2011. március 3-i határidejéhez képest, de miután két hét múlva végszavazás lesz a törvényjavaslatról, ezzel Dánia után Magyarország másodikként teljesíti az európai uniós határidőt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.