Áttörték a felkelők védvonalát az-Zavíjánál a Kadhafihoz hű erők

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők páncélos egységei szombaton áttörték az ellenzékiek által elfoglalt az-Závija város védvonalát, de heves ellenállásba ütköztek. Arab műholdas televíziók beszámolói szerint a harckocsik lakóépületeket lőttek. A kormányerők aknavetőkkel és gépfegyverekkel indítottak heves támadást páncélosok támogatásával.

Az al-Arabíja arab hírtévének egy szemtanú elmondta, hogy a tüzérség, a harckocsik és páncélosok rohama olyan heves, hogy ehhez hasonló még Irakban sem volt tapasztalható. Sok a halott – mondta, hozzátéve, hogy szerinte ez a támadás kimeríti a népirtás fogalmát. Az összecsapások a városon belül zajlanak.

A városba több mint 15 páncélozott jármű hatolt be, amelyeket harckocsik kísértek, s heves harc folyik mindenütt. A helyi mecsetek dzsihádra, szent háborúra szólítottak a behatolók ellen – mondta a férfi. A felkelők szóvivője elismerte, hogy a kadhafista erők nagy területet vontak ellenőrzésük alá a tengerparti városban a pénteki ütközet után, azonban a felkelők a város központi terénél, a környező házakban állásokat vettek fel és szembeszállnak a Kadhafihoz hű erőkkel. Kijelentette, hogy minden áron visszafoglalják az-Záviját.

A Tripolitól mintegy 50 kilométerre nyugatra fekvő, 200 ezer lakosú város több pontján tűz ütött ki, a területet sűrű füst borítja. Szemtanúk beszámoltak arról, hogy orvlövészek mindenkire lőnek az utcán, még a balkonokra kimerészkedő lakosokra is.

Az al-Dzsazíra arab hírtévé is beszámolt a szombati támadásról, de azt állította, hogy a város még mindig a felkelők kezén van, s a harcokban 30 ember meghalt.

Líbia keleti részében ezzel egy időben a lázadók folytatták előrenyomulásukat, és elfoglalták a fővárostól 525 kilométerre keletre fekvő Bin Dzsavád települést. A felkelők előzőleg kiszorították a stratégiai fontosságú kelet-líbiai Rász Lanuf olajkikötőből Kadhafi katonáit, és kitűzték a város felett saját lobogójukat – jelentette szombatra virradóra az al-Dzsazíra hírtelevízió. Kadhafi katonái azután hagyták el a várost, hogy ellentámadásba lendültek az újonnan létrehozott katonai tanács fegyveresei. A rendszerellenes erők sikeréhez az időjárási viszonyok is hozzájárultak: viharos szél tombolt a település környékén, s rosszak voltak a látási viszonyok, ezért a líbiai hadsereg nem tudta bevetni a felkelők ellen harci helikoptereit és vadászgépeit. A líbiai külügyminiszter-helyettes, Háled Káim ugyanakkor éppen az ellenkezőjét mondta újságíróknak. Azt állította, hogy a hadsereg péntek estére újra ellenőrzése alá vonta a várost.

Eközben a Líbia ellen foganatosított szankciók visszavonását követeli az ENSZ Biztonsági Tanácsától a Kadhafi-rezsim. A BT-nek küldött levelében Tripoli hangsúlyozza, hogy a tüntetők elleni erő alkalmazása “minimális” volt, és csak olyanokkal szemben alkalmaztak erőt, akik törvényt sértettek.

Egy líbiai emberi jogi szervezet szerint a rendszerellenes tüntetők elleni hatósági fellépésnek eddig közel 6000 halottja van Líbiában. Ehhez képest Tripoli azt állítja a BT-nek küldött levelében: a válság kirobbanása óta parancsba adták a katonáknak, hogy a lehető legnagyobb visszafogottsággal reagáljanak a provokációkra.

A líbiai kormány megdöbbenéssel fogadta azt, hogy a BT egy hete korlátozásokat vezetett be az ország ellen. Tripoli azt követeli, hogy az ENSZ-testület függessze fel a Moammer Kadhafi elnök és a hozzá közeli személyek elleni büntetőintézkedéseket, “amíg fény nem derül az igazságra”.

A BT a múlt szombaton utazási korlátozásokat vezetett be Moammer el-Kadhafi és családtagjai, illetve a líbiai vezető közvetlen környezetéhez tartozó személyek ellen, és elrendelte bankszámláik befagyasztását. Egyben a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé terjesztette a líbiai vérengzések kivizsgálását, és fegyverembargóval sújtotta Tripolit.

Tripoli hangsúlyozza, hogy nem aláírója ugyan az ICC-t létrehozó római egyezménynek, ennek ellenére kész együttműködni vele, de csakis “a nemzeti bíróságok elsőbbségének elve” alapján.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.