Meghalt a líbiai lázadók vezetője az-Závijában

Életét vesztette a nyugat-líbiai az-Závijában a helyi lázadók vezetője a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erőkkel vívott harcokban, amikor ez utóbbiak pénteken megpróbálták visszafoglalni a várost – közölte a lázadók szóvivője. Juszef Sagan szóvivő a brit hírügynökségnek telefonon elmondta, hogy katonai parancsnokuk elesett Harsában, az-Závija elővárosában, s a helyére új vezetőt neveztek ki.

A szóvivő szerint a Kadhafi távozását követelő lázadók továbbra is ellenőrzik a város főterét, a kormányerők 4-5 kilométerre vannak tőlük. Két helyi lakos arról számolt be, hogy legalább harminc civil vesztette életét a pénteki harcokban. Ezt független forrásból egyelőre nem lehetett ellenőrizni.
A Tripolitól mintegy 50 kilométerre nyugatra fekvő Závija a fővároshoz legközelebbi olyan település, amely az elmúlt napokban az ellenzék kezén volt.

Músza Ibrahim líbiai kormányszóvivő úgy nyilatkozott a líbiai televíziónak, hogy reményeik szerint talán már péntek éjszaka ismét teljes ellenőrzésük alá tudják vonni a várost. A tévé újságírójának azon kérdésére, hogy a kormányerők elfoglalták-e a települést, a szóvivő úgy válaszolt: “nem teljesen, de majdnem”.

A szóvivő szerint tárgyalásokat folytatnak a lázadók vezetőivel arról, hogy a felkelők letegyék a fegyvert és megadják magukat.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.