Orbán a Facebookon: a költségvetés nem állhatja egymaga a bedőlt lakáshitelek árát

A kormányfő azt szeretné, hogy a magyar költségvetés, a bankrendszer és az adósok arányosan osszák meg a devizaárfolyam elszabadulása miatt bedőlő lakáshitelek költségeit. Orbán Viktor erről pénteki Facebook-bejegyzésében ír, amelyben ezúttal az otthonteremtés témakörében válaszol a neki feltett kérdésekre. A miniszterelnök megerősíti, hogy a devizahiteleik miatt rossz helyzetbe kerülők megsegítésére fel fogják állítani a nemzeti eszközkezelőt; a terveket kidolgozták, folynak a tárgyalások arról, hogy a magyar költségvetés és a bankrendszer milyen arányban vállaljon felelősséget a kialakult helyzetért.

“A magam részéről nem támogatok olyan javaslatot, amely a költségvetés kontójára fizeti a bankok által megkötött hitelek árát. Ez elfogadhatatlan lenne, hiszen akik erejüket megfeszítve fizették a hiteleiket, azok joggal éreznék igazságtalannak ezt a megoldást. Ezért a célunk az, hogy a magyar költségvetés, a bankrendszer és az adósok arányosan osszák meg a devizaárfolyam elszabadulása miatt bedőlő lakáshitelek költségeit” – fogalmaz Orbán Viktor, hozzátéve: “nem lesz egyszerű megegyezésre jutni, de tető alá fogjuk hozni a megállapodást”.

Mint írja, a veszélyhelyzet megoldásáig a meglévő otthonok megmentése az elsődleges céluk, csak ezt követően koncentrálhatnak majd ismét az otthonteremtés ügyére. A miniszterelnök kiáll amellett, hogy az államnak támogatnia kell a családok otthonteremtését. Ennek szellemében működött 1998-2002 között sikeresen a polgári kormány otthonteremtési támogatási rendszere – írja, hozzátéve: “nyolc év alatt azonban nem csak ezt a támogatási formát számolták föl a szocialista kormányok, nem csak a gazdaságot tették tönkre, és nem csak az államot adósították el iszonyatos mértékig, hanem azokat is, akik a nehézségek közepette is megpróbálkoztak saját otthont teremteni”.

Mint írja, a 2002 előtti időszakban támogatott forinthitelek felszámolásával az embereket átterelték a rendkívül kockázatos devizahiteles megoldásokba. A devizahitelezés féktelen elszabadulása az egyik legnagyobb bűn, amelyet az elmúlt nyolc évben elkövettek az emberek ellen – értékel a kormányfő, hozzáfűzve: kormánya ennek azonnal véget vetett, betiltotta a devizahitelezést, hogy több ember már ne kerüljön bajba.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.