Lámfalussy Sándor: vannak már biztató jelek a világgazdaságban

Bár még nem értünk ki a válságból, vannak biztató jelek: a fejlődő ázsiai és latin-amerikai államok válhatnak a világgazdasági fejlődés motorjává – mondta Lámfalussy Sándor, a Lőveni Katolikus Egyetem professzora az Európai Unió tagállamainak költségvetési és pénzügyi bizottsági elnökeinek parlamentben szervezett találkozóján. Az euró atyjaként számon tartott közgazdász szerint bár a banki eredmények arra utalnak, hogy a pénzügyi szektor már kiheverte a válságot, a bankok jelentős kitettsége az állampapír-piacokon azt jelenti, hogy egy esetleges államcsőd a pénzintézetekre is visszahathat.

Azon tényezők között, amelyeket továbbra is figyelembe kell venni a válság értékelésénél, Lámfalussy kiemelte, hogy az Egyesült Államokban és néhány európai államban az ingatlanpiaci buborék összeomlásának hatásait még mindig érvényesülnek; továbbá azt, hogy a piac gyakran túlértékel bizonyos eseményeket: erre példa a líbiai események miatt megnövekedett olajár.

Lámfalussy Sándor előadásában üdvözölte, hogy az idei év elejétől elkezdték működésüket az európai pénzügyi szabályozó testületek, és ezek megfelelő szakmai autoritással rendelkeznek. “Ez egy kvantumugrás, ami azt bizonyítja, hogy felül lehet emelkedni a nemzeti érdekeken” – tette hozzá.

Aggodalmat fejezte ki ugyanakkor amiatt, hogy az Európai Unió tagállamai nem veszik majd figyelembe ezeknek a testületeknek a figyelmeztetéseit. Lámfalussy hozzátette: a pénzügyi rendszer hatékonysága nem jár együtt annak stabilitásával, ezt a két célt egyszerre kell elérniük az Európai Unió új intézményeinek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.