NASA: Ötvenmilliárd bolygó lehet a Tejútrendszerben

A NASA csillagászai a Kepler adatai alapján elvégezték az első “népszámlálást” galaxisunkban, melynek eredménye ötvenmilliárd bolygó lett.

Ötvenmilliárd planéta lehet a Tejútrendszerben, közülük ötszázmillió a lakhatósági zónában van – számították ki az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) asztronómusai, akik galaxisunk első “népszámlálását” végezték el a bolygóvadász űrteleszkóp, a Kepler csillagászati műhold felvételei alapján.

Az űrteleszkóp eddig 1235 bolygót fedezett fel úgynevezett fedési módszerrel, a csillag fényének az előtte elhaladó planéta által okozott parányi elhalványulását észlelve. A bolygók közül 54 az úgynevezett lakhatósági zónában van, vagyis felületükön mérsékelt hőmérsékleti viszonyok uralkodnak – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

William Borucki, a Kepler-program tudományos vezetője rámutat, az űrteleszkóp működésének első évében felfedezett bolygók számát vették alapul, amelyeket a csillagászati műhold az égboltnak mindössze négyszázadnyi területét megfigyelve regisztrált. Majd számításokat végeztek, hogy egy-egy csillag körül hány bolygó keringhet.

Sokáig a tudósok azt feltételezték, hogy a Tejútrendszerben több mint százmilliárd csillag lehet, tavaly viszont a Yale Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy számuk közelíthet a háromszázmilliárdhoz. William Borucki és kollégáinak számításai szerint minden második csillag rendelkezik bolygóval, vagy akár többel is, és minden kétszázadik nap planétái a lakhatósági zónában találhatók. Így galaxisunkban legkevesebb ötvenmilliárd bolygó lehet, közülük ötszázmillióra tehető az élhetők száma. S ez csupán a Tejútrendszerben, holott a világegyetemben százmilliárd galaxis létezik.

William Borucki ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy számításaik felvetik a kérdést, létezik-e másutt az élet az univerzumban, s ha vannak ilyenek, miért nem látogattak meg minket. “A válasz – fogalmunk sincs róla” – tette hozzá a Kepler-program tudományos vezetője.

(Forrás: hirado.hu)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.