“Totális katasztrófaövezet” az új-zélandi földrengés helyszíne

Christchurch “totális katasztrófaövezet” képét mutatja – jelentette ki kedden Új-Zéland miniszterelnöke, miután repülőgépről megnézte a Déli-sziget legnagyobb városát. Ez abszolút tragédia a város és Új-Zéland számára – mondta John Key újságíróknak.

Az áldozatokról kiadott utolsó hivatalos jelentés 65 halottról szólt, de a város polgármestere jelezte, hogy ennél több lehet, mert sokan még a törmelék alatt vannak, ahonnan mintegy 120 embert emeltek ki élve. A várost a déli órákban érte el az első nagy földmozgás, amelyet két másik követett, közte egy 5,9 fokozatú, a nyílt végű Richter-skálán mérve.

A városban szükségállapotot rendeltek el, és mintegy ezer katonával körülzárták a központot, hogy megelőzzék a fosztogatást. A károk felméréséig bezárták Christchurch repülőterét.

A tokiói sajtó beszámoló szerint egy Új-Zélandon nyelvgyakorlaton járó japán diákcsoport egyik tanára az otthoni rokonságát mobiltelefonon riasztva tudta közölni, hogy a romok alatt rekedtek, és így találták meg őt és a csoport hét tagját. Két másik diák még a kiszabadítására várt a jelentés időpontjában, de tizenegy társuk nem adott életjelet. Más külföldi áldozatról nem érkezett jelentés.

Mentőcsoportot küldött Új-Zélandra Japán és az Egyesült Államok is. A helyszínen már leszállt az éjszaka, a mentést reflektorok fényénél folytatják.

Az erős rengés miatt leszakadt Új-Zéland legnagyobb gleccserének alsó része, és mintegy 30 millió tonna jég zúdult egy lejjebb fekvő tóba. A Tasman jégár Christchurchtől 200 kilométerre, a Cook-hegység lejtőin van. A jég leszakadása következtében a tó meredek partjai között fél órán át 3,5 méter magasságot is elérő hullámok csapkodtak ide-oda, a felszínén pedig hatalmas jégtömbök jelentek meg – mondták el túravezető szemtanúk.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.