Líbia: kimenekítési terv az ott tartózkodó EU-s állampolgárok megmentésére

A líbiai elnyomást elítélő közös állásfoglalás szövegén dolgoznak az Európai Unió országainak külügyminiszterei, akik az előző este tartott munkamegbeszélés után hétfőn egész nap folytatták tanácskozásukat Brüsszelben. Az uniós tagállamokat képviselő Tanács elítéli a békés líbiai kormányellenes tüntetőkkel szemben alkalmazott elnyomást, és sajnálkozásának ad hangot az erőszak, a polgári személyek halála miatt.

A miniszterek le kívánják szögezni azt is, hogy a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát tiszteletben kell tartani. A miniszterek kimenekítési tervet is készítenek az uniós állampolgárok esetleges kimenekítésére Líbiából, különösen Bengáziból, ahol a legsúlyosabb a helyzet.
Líbiában egyes adatok szerint már közel többszáz halálos áldozatot követelt a rendszerellenes tiltakozókkal szemben alkalmazott karhatalmi erőszak.
Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője még szerdán felszólította a líbiai vezetést, hogy hagyjon fel az erőszak alkalmazásával. Válaszul Tripoliban azt hozták az Európai Uniót képviselő magyar nagykövet tudomására: Líbia felfüggeszti az EU-ba irányuló illegális bevándorlás megfékezését célzó együttműködést, ha az unió tovább kommentálja a líbiai belső eseményeket. Martonyi János külügyminiszter vasárnap este határozottan visszautasította, hogy Líbia ezt a két dolgot összekapcsolta. Késő este, a munkavacsora után a külügyminiszterek közös nyilatkozatban erősítették meg az erőszak beszüntetését követelő álláspontjukat.
Eközben az észak-afrikai partok felől újra érkeznek sorra a menekülteket szállító hajók az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetére, ahol az olasz hatóságok uniós szakemberek segítségével igyekeznek megbirkózni a menekültáradattal. A jelek szerint a menekülthullám mindenkori nagyságát sokkal inkább a tengeri időjárás, mintsem a líbiai hatóságok “megfékező” közreműködése befolyásolja.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.