Az EU embercsempészek elleni akciót tartott öt tagállamban, Magyarországon is

Összehangolt, nagyszabású akciót hajtott végre kedd reggel az Európai Unió ügyészi és rendőri szerve öt tagállamban – jelentették be Hágában. A két uniós intézmény, az Eurojust (ügyészi) és az Europol (rendőri) embercsempész bandákra csapott le, amelyek főként illegális vietnámi bevándorlókra szakosodtak. A rendőri akcióban számos személyt vettek őrizetbe: Franciaországban 19, Németországban 8, Magyarországon 5, Csehországban 2, Nagy-Britanniában 1 személyt. Az embercsempész bandák általában azonos “recept” alapján dolgoztak: hamis papírokkal látták el a bevándorlókat, és előbb többnyire Moszkvába juttatták el őket repülőn, majd innen vonaton vagy gépkocsin vitték őket egy EU-tagállamba.


Egy iraki kurdokból álló csoport 2-3 ezer euróért Belgiumból és Franciaországból Nagy-Britanniába juttatta el őket, kamionokban kialakított rejtekhelyekben.

Volt ennél költségesebb forgatókönyv is. Hanoiban kiállított, magyar vagy cseh üzleti célú schengeni vízumot szereztek, majd közvetlenül Párizsba repülhettek, 10-15 ezer euróért.

Az akció során Franciaországban egy ideiglenes tábort számoltak fel Grande-Synthe mellett, Dunkerque közelében, ahol 38 bevándorlót találtak, szűkös körülmények között. Több, rejtekhelyként használt lakást és házat találtak Lille-ben, Párizsban, Londonban, Prágában, Münchenben, Berlinben és Budapesten. Franciaországban az akció során felfedeztek egy cannabis ültetvényt is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.