A pénzügyi szakemberek kezdik elveszíteni a bizalmukat a fellendülésben

A pénzügyi szakemberek szerint jelentősen visszaesett a gazdasági fellendülés, s mindössze 32 százalékuk lát esélyt a javulásra – derül ki az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) felméréséből. A tanulmány szerint az előző negyedévhez képest a megkérdezett könyvelők több mint kétszerese pesszimistább lett a gazdasági lehetőségeket illetően. A fellendülésbe vetett bizalom az elmúlt 18 hónap eddigi legalacsonyabb szintjén van, ugyanis utoljára 2009 harmadik negyedévében volt hasonlóan alacsony az üzleti bizalom.

“A pénzügyi szakembereket eddig az foglalkoztatta, hogy a gazdaság – amely eddig a fellendülés jeleit mutatta – vajon csak egy pillanatra torpant meg a fejlődés terén, vagy jelentősen visszaesett. Legutóbbi felmérésünk alapján a pénzügyi szakemberek sajnos az utóbbi esetet tartják valószínűnek” – idézi a közlemény Katka Benesovat, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatóját.

A könyvelők szerint a kis- és középvállalkozások reagáltak a legrugalmasabban a gazdasági változásokra, a nagy pénzügyi szolgáltató cégek könyvelői jelentősen veszítettek bizalmukból, és csökkent a közszférában dolgozó pénzügyi szakemberek gazdaságba vetett bizalma is, és elérte a krízis mélypontján lévő szintet.

A könyvelők szerint a kormányoknak nincs igazán lehetőségük arra, hogy megakadályozzanak egy újabb gazdasági visszaesést. Míg a megkérdezettek 38 százaléka “rossznak” vagy “nagyon rossznak” tartotta a jelen gazdasági helyzetre vonatkozó kormányzati lépéseket, addig 26 százalék megfelelőnek, illetve kiemelkedőnek ítélte.

Az ACCA felmérése szerint a bizalom csökkenésének kiváltó okai a bérek kései kifizetésében, illetve a fizetésképtelenségben keresendőek. A befektetői kilátások sem túl fényesek, a jelentősebb üzleti döntéseket sorra elhalasztják a gazdasági helyzet bizonytalansága miatt. A közeljövőben a megkérdezettek csupán 8 százaléka lát esélyt a befektetések növekedésére.

Az ACCA a világ legnagyobb, pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete. A hatodik Globális Gazdasági Kondíciók című felmérés 2010. november 22. és december 20. között készült, és a tanulmány alapjául 608 könyvelő válasza szolgált.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.