A kormány ellen tüntetett a Zöld Baloldal

A kormány intézkedései és a médiatörvény ellen tüntetett a Zöld Baloldal elnevezésű szervezet. Kalmár Szilárd szervező arról számolt be a jelenlévőknek, hogy a megmozdulás fő szervezőjét, Alföldi Andreát a rendőrség az esemény időpontjában állampolgári bejelentés alapján előállította. Alföldi a megmozdulás végén megjelent, és bejelentette: továbbra is rendeznek majd demonstrációkat a kormány ellen. A Mondjunk nemet a diktatúrára! – No Orban Day című demonstráción a Fidesz székháza előtt mondott beszédében Tamás Gáspár Miklós filozófus rámutatott: a hatalom fél a magyar néptől, amely még hallgat, mert “a cenzúrázott média elhallgatja (…) a kormányzat legvisszataszítóbb terveit”.

Amikor a magyar nép megszólal és nemet mond, az lesz a köztársaság pillanata – tette hozzá. Felhívta a figyelmet: az új alkotmány egyik cikkelye szerint “kivételes helyzetben” a jogrendet fel lehet majd függeszteni. Meglátása szerint a köztársaság akkor működik jól, ha “a nép egységesen, öntudatosan gyakorolja hatalmát”.

Márton László író arról beszélt, hogy az utóbbi néhány hónapban “sikerült lerombolni Magyarország jó hírnevét”, és “a magyar kormány feje nevetségessé vált”. Kétségbe vonta, hogy az Orbán-kormány nemzetközi összeesküvés áldozata lenne, mint ahogy azt szerinte a kormányzat állítja..

Az eseményen Kertész Ákos Kossuth-díjas író szavalt. A demonstrálók Nincs kétharmad!, Állítsátok meg Arturo Ui-t! és Nem mondunk le a szólásszabadságról! feliratú táblákat vittek.

A szervezők közlése szerint mintegy 250 ember vett részt a rendezvényen.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.