A Kex együttes két alapítója tiltakozik a No Orban Day plakátja ellen

A Kex együttes két alapító tagja tiltakozik, és teljes mértékben elhatárolódik a No Orban Day elnevezésű, a kormányfő ellen meghirdetett tüntetés plakátjától, amelyen az együttes neve és egyik dalának címe is szerepel. Kisfaludy András és Doleviczényi Miklós közös, tiltakozó levelükben azt írják: megdöbbenve vették tudomásul, hogy a plakáton felhasználták “Zöld sárga, zöld sárga…” daluk címét. Mint írták, az együttes “a kommunista rezsim” ellen lépett fel működése alatt, és most elhatárolódnak az ilyen jellegű tüntetésektől, és tiltakoznak azért, mert a radikális baloldal szervezői a plakáton az együttesük nevét szerepeltik.

A Tamás Gáspár Miklós és Kertész Ákos nevéhez köthető Zöld Baloldal kedd délután 17 órára szervezett tüntetést a kormányfő ellen a Fidesz Szentkirályi utcai épülete elé. A plakát – amely ellen a Kex alapítói tiltakoznak – zöld és sárga színű, s Orbán Viktor nevének “O”-betűjét egy középen lyukas citrommal ábrázolták rajta.

A Kex, a magyar alternatív rockzene egyik ősformációja, 1969 és 1971 között működött. Noha fennállásuk alatt mindössze egy kislemezük jelent meg, a rádió pedig csak négy számukat rögzítette, zenei világukkal, s a korban szokatlan – az énekes spontán performanszaival kiegészült – előadásmódjukkal nagyon nagy hatást gyakoroltak a magyar rockzene történetére. A zenekar az énekes, Baksa-Soós János 1971-es kiválásával szűnt meg létezni.

Az MTI-hez eljuttatott tiltakozást jegyző Doloviczényi Miklós zongorán, gitáron és fuvolán, Kisfaludy András pedig dobon játszott a Kex alapfelállásában.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.