Kőhegy-ügy – „A képviselő erkölcsi kötelessége választói érdekeinek képviselete”

A budaörsi Tájékoztatásért Társaság szórólapon intézett felhívást a Kőhegyen lakók felé 2013. június 20-i dátummal, újranyitva a Kőhegy-dossziét, miután az ügyben a 2013. április 26-án napirendjére tűző képviselő-testületi ülésen már-már körvonalazódni látszódott valamilyen megoldás. Az ügyet olvasóink a kezdetektől figyelemmel kísérhették lapunkon.

 

 

 

A Budaörsi Infó Online-on Öntsünk tiszta vizet a pohárba! címmel 2013. április 26-án részletesen beszámoltunk olvasóinknak erről a rendkívüli képviselő-testületi ülésről, amelyen a lakók képviselői is szót kaptak.

A lakossági kezdeményezés képviselői a szórólapjukon arról tájékoztatják a lakókat, hogy „a lakók írásos kérése ellenére, a város képviselő testülete a 2013. április 26-án megtartott rendkívüli ülésen Wittinghoff Tamás Polgármester beterjesztése alapján, Kálóczi Imre képviselőnk és további 8 képviselő szavazatával elfogadásra került a Budaörs Város Önkormányzat Képviselő testületének 18/2013.(IV.29.) önkormányzati rendelete a Budaörs egyes területeire vonatkozó helyi építési szabályzatáról és szabályzási tervéről. (Mindössze két percben ismertethettük az Önök javaslatait, de a testület még vitát sem nyitott az előterjesztésünkről.)

Kálóczi Imre a 150 lakó által aláírt kérelmet figyelmen kívül hagyva így nyilatkozott: „Jött 4 úr, hogy ők a lakókat képviselik. Tegyék félre ezt a dolgot, ő azt gondolja, hogy a polgármestert választotta meg a körzet, illetve őt képviselőnek,” (2013. április 26. Testületi Ülés jegyzőkönyv.)

A „képviselő” erkölcsi kötelessége választói érdekeinek képviselete. A választókörzet lakói örülnének, ha a képviselő úr a választóival kommunikálna és képviselné is Őket. A rendelet hatása az itt lakókra:
– A területet átminősítették „Kisvárosias Lakóövezetből” „vegyes funkciójú” területté, ezáltal szabad utat engedtek az általuk szorgalmazott kocsma- vendéglátó „grinzingi negyed” kialakulásának. Az eddigi befektetői érdektelenség ellenére tovább erőltetik a „szórakoztató negyed” koncepciót,
– Drasztikusan leszűkítették a lakás célú szintterületi beépítés alapterületét, bruttó 100 m2-re (nettó ~75 m2-re), illetve csökkentették a beépítési magasságot, hogy a területen a „présház-pince” megjelenésű, méretű, lakások,  kereskedelmi épületek kerüljenek kivitelezésre.
– A kőhegyi ingatlanok forgalmi értéke jelentős mértékben csökkent.
– A 2012. szeptemberben 7-én előzetes értesítés nélkül elrendelt építési tilalom idejének meghatározásával kivárták az Építési Törvény adta 7 éves elévülési időt napra pontosan, így senki nem jogosult kártalanításra, kivéve, akiknek folyamatban lévő építési ügye volt.”

Arra a kérdésre, hogy mi várható a Polgármesteri hivataltól a céljaik megvalósításának érdekében, így írnak: Wittinghoff Tamás és Kálóczi Imre képviselő alaptalannak minősítették az általunk vitatott borozós „grinzinges” utcák kialakításának tervét. Elmondták, hogy a törvény által egy Borozóra előírt parkolókat sem lehet ott kialakítani. Szerintük csak hamis információkat terjesztünk.
Ehhez képest az elmúlt másfél hónap alatt az alábbi terveket szavazták meg a testületi üléseken:
– 145/2013.(V.15.) ÖKT sz. határozat Budaörs, Templom tér és környéke szabályozási terv koncepciója, mely egy mélygarázs megépítését tartalmazza a Templom tér alatt. Ezzel, többek között a Kőhegyi és a templomtéri szórakoztató negyedek parkolását szeretnék megoldani. A Templom téren ma már nincs parkolási gond. A templom és környéke ma már nem látja el a „főtér” funkciót. A Városházát az Ófalu szélére, iskolát az autópályához, a Postát két buszmegállóra elvitték a volt központból.
– 21/2013.(V.21) ÖKT. sz. rendelete alapján számos ingatlan került a védett épületek körébe a Kőhíd, Kőkapu, Kisfaludy utcákban, de érdekes módon a „borozós” környezet kialakításának helyén, a Bor utcában egyetlen ingatlant sem találtak alkalmasnak műemléki védelemre.
– 177/2013.(V.15.) OKT sz. határozat Budaörs város turisztika vonzerejének növelése Budaörs város önkormányzat képviselő-testülete megbízza a Városfejlesztő Kft-t „Budaörs város turisztikai vonzerejének növelése” tárgyú témakörben egy megvalósítási koncepció és ütemterv elkészítésére. Az eredeti tervek Mária-völgy turisztikai hasznosítására készültek. A mostani már a Kőhegy lakóövezetébe tervezi a „kocsma – Grinzing” negyedet, ami egy „borutat” is magában fog foglalni.

A kérdésre, hogy „a lakók ebben a helyzetben mit tehetnek” a következőket írják:
„– A helyi építész, városépítő és műemlékvédelmi szakemberek bevonásával, alternatív rendelettervezetet készítenek augusztus végéig, és benyújtják a műszaki osztálynak.
– Betekintést és pontos információkat kérünk a készülő turisztikai tervezetről és erről tájékoztatjuk a lakótársakat. Fontos lenne a helyi, itt lakó szakembereket is bevonatni a végleges terv kialakításába.
– Korábban kértük 3,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek engedélyhez kötött behajtását. Lőrinc Mihály műszaki osztályvezető több mint egy hónapja küldött levelében azt közölte, hogy vizsgálják ennek lehetőségét. Határidőt nem jelölt meg. Ezen időszak alatt az önkormányzatnak dolgozó vállalkozók továbbra is behajthattak 10-25 tonnás járműveikkel a Kőhegy összes utcájába. Hivatalosan eljárunk újból ebben az ügyben az önkormányzatnál és a gyorsabb döntés érdekében más fórumokat is bevonunk ügyünk képviseletébe.”

Ezzel az újabb Kőhegy-fejezettel folytatódik a Kőhegy-ügy.

(A cikk a Budaörsi Infó júliusi számában jelent meg „Kőhegyezés” címmel.)

facebook:

3 hozzászólás

  1. […] lakók felé 2013. június 20-i dátummal, újranyitva a Kőhegy-dossziét. Az erről szóló „A képviselő erkölcsi kötelessége választói érdekeinek képviselete” című cikkünkhöz Kálóczi Imre képviselő a Facebook-on szólt […]

  2. […] ülésen már-már körvonalazódni látszódott valamilyen megoldás. Az erről szóló „A képviselő erkölcsi kötelessége választói érdekeinek képviselete” című cikkünkhöz Kálóczi Imre képviselő a Facebook-on szólt hozzá, amit ismertettünk […]

  3. […] ülésen már-már körvonalazódni látszódott valamilyen megoldás. Az erről szóló „A képviselő erkölcsi kötelessége választói érdekeinek képviselete” című cikkünkhöz Kálóczi Imre önkormányzati képviselő a Facebook-on szólt hozzá, amit […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.