Wittinghoff Tamás levele a Kőheggyel kapcsolatos lakossági beadványra

(Budaörs – 2013. április 9., Budaörsi Infó) Wittinghoff Tamás levele április 9-én érkezett meg a Budaörsi Infó szerkesztőségébe, amelyben Budaörs város polgármestere és hivatala a Budaörs, Kőhegy és környéke HÉSZ-módosítás tárgyában írt lakossági beadványra (erről több ízben hírt adtunk olvasóinknak) közölte részletező tájékoztatását és álláspontját.

 

 

A Kőhegy és környéke Lk-1/VÉD (Kisvárosi Lakóhelyi Védettség alá sorolt övezetet) jelű építési övezetbe sorolt ingatlanok tulajdonosai számára a Helyi Építési Szabályzat módosítására vonatkozó rendelettervezet kapcsán
két lakossági fórumot is tartottak. A fórumokon – ahogyan arról mi is tájékoztattuk olvasóinkat –, nagyrészt viták és elszabadult indulatok tarka váltakozásában került megbeszélésre a kérdéses tervezet. A lakók többsége nem érti, vagy a tájékoztatás hiányát panaszolja, vagy csak egyszerűen nem ért egyet a rendelettervezet tartalmával.

Budaörs város polgármestere levelében közölte, hogy a “változtatási szándékok a város településrendezési eszközeinek folyamatban lévő felülvizsgálata kapcsán készített tájékoztatás és lakossági véleményezés tapasztalatai alapján álltak össze. A lakossági vélemények alapján Kőhegy és térsége tekintetében az átlagosnál is szigorúbb előírások alkalmazása szükséges. Reméljük, a szigorított előírásokkal a Kőhegy térségének egyedi, eredeti arculata jobban megőrizhető, és csak a terület üzleti célú fejlesztésének visszahúzódását fogja eredményezni.”

A Kőhegy és környéke HÉSZ-módosítás tárgyában Kálóczi Imre képviselő úrnak és Wittinghoff Tamás polgármester úrnak is megküldött lakossági beadványra Budaörs város polgármestere – hivatala nevében is – a következőkről tájékoztatott bennünket és rajtunk keresztül az ügyben érintetteket:

 

1. A fórumon ismertetett módosítás a hatályos előírások szigorítását eredményezi, ezért nem érthető, hogy “a jelenlegi budaörsi helyi szabályozási háttér miatt sérülnek az építési jogok”.
Az általános országos előírások csak az ország egészére vonatkoztatható előírásokat tartalmaznak azzal, hogy az egyes települések, településrészek egyedi kialakult karaktereinek figyelembevételével kell/lehet elkészíteni az egyes települések helyi építési szabályozását, mely az építésjogi lehetőségeket és korlátozásokat a város fejlesztési irányai, meglevő adottságai figyelembe vételével állapít meg.

 

2. A hatályos BHÉSZ-ben a legnagyobb megengedett beépítés mértékét 40%, a + 20% a kőhegyi “grinczing”-hez kapcsolódó, nem lakó, hanem valamilyen közösségi kézműipari, kereskedelmi, vendéglátó funkció elhelyezésére szolgált, nem a rosszul értelmezett lakásokhoz tartozó gépkocsi és egyéb tároló, vagy iroda kialakítás céljait szolgálta.
A hatályos tervben az építménymagasság értéke 5,5 m, ennek 4,5 m-re, és ehhez igazodva a homlokzat magassága 6,0 m-ről 5,0 m-re történő csökkentését tartalmazza a módosítás.

 

3. A terület telekstruktúrája alapján határoztuk meg a legkisebb kialakítható telekterületet, mely csak új telekalakítás során kialakuló telkek méretét határozza meg, a meglévő, kisebb telkek az előírások szerinti paraméterekkel építhetők be, tehát nem igaz, hogy csak a meglévő épület felújításában lehet gondolkodni.
A terület egyedi hangulatát adó, megmaradt értékes beépítések megtartása, és a XXI. század elvárásainak megfelelő megújítása nem csak a tulajdonos, a kőhegyi közösség érdeke is, mely a város és a tágabb térsége kulturális örökségének a védelmét is szolgálja, ezért ezen épített értékek megtartására és ezen értékek között új beépítések kialakításánál az illeszkedésre kell hangsúlyt helyezni, mert hosszútávon csak ez lehet gazdaságos és minden érintett számára egyetlen megfelelő, jó döntés.

 

4. A rendeltetési egység számának korlátozása mindenképp egy intenzitás csökkenést eredményez. Természetesen nem szándékunk mindenféleképpen generációs lakások kialakítása a területen, mert az valójában egy visszasűrűsödést jelent, de nem szeretnénk megakadályozni generációk szoros egymás mellett élését sem. Ezen vékony mezsgye mentén lehet kialakítani a terület új beépítéseit, ez nagy biztonsággal egy az eddigieknél kisebb terhelést fog eredményezni.

 

5. Az önálló telkeken önálló, független épület építésére van lehetőség, a telkek egyesítésével létrehozott többszörös méretű ingatlanon több épület és rendeltetési egység nem helyezhető el, ezért ez nem lesz cél a fejlesztéseknél.

 

6. A teherforgalmi korlátozásokat nem az utcák burkolatainak teherbírása, hanem az utcák alatti pincék, azok teherbírása indokolja, ezért annak feltétel nélküli feloldását szakmailag nem lehet megalapozni. A hivatal törekszik az utak kialakult teherbírásáról minél teljesebb képet kapni, ezért már több vizsgálatot is készíttetett, de az eddigi vizsgálatok nem alapozták meg egy a jelenlegi szigorú előírás feloldását.

 

7. Az elöljáróban ismertetett előzmények alapján előkészített módosítás első lakossági megmérettetése volt a januári lakossági fórum. A lakossági fórumon elhangzottak és a szakmai észrevételek alapján a tervezetet folyamatosan igazítjuk a különböző véleményekhez, de ezek sokszor egymásnak ellentmondanak.
A Képviselő-testület elé csak a szakmailag elfogadható terveket terjesztheti be a Hivatal, de törvényi kötelezettsége az egyeztetés során érkezett nem szakmai, lakossági és civil véleményekről is tájékoztatni a döntéshozókat, akik mindezen információk birtokában dönthetnek annak elfogadásáról.

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármesterének és hivatalának fenti tájékoztatásából a Kőhegyen és környékén lakók több felmerülő kérdésükre is egyenes, részletező választ kaphatnak. Olvasóink továbbra is fordulhatnak bizalommal szerkesztőségünkhöz, a tervezettel kapcsolatos észrevételeiket és kérdéseiket továbbítjuk az illetékesekhez.

(Budaörsi Infó)

facebook:

4 hozzászólás

  1. […] a mostani nyomtatott számunkban. Az üggyel kapcsolatban április 9-én szerkesztőségünkhöz Wittinghoff Tamás polgármester levele is megérkezett, melyet itt tekinthetnek meg. Szerkesztőségünk beszámol a budaörsi Kika áruházban tartott idei első családi […]

  2. […] Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere korábban (április 9-én) elküldte azt a válaszlevelét a Budaörsi Infó szerkesztőségének, melyben a Kőheggyel kapcsolatos lakossági beadványra kívánt reagálni: “Az elöljáróban ismertetett előzmények alapján előkészített módosítás első lakossági megmérettetése volt a januári lakossági fórum. A lakossági fórumon elhangzottak és a szakmai észrevételek alapján a tervezetet folyamatosan igazítjuk a különböző véleményekhez, de ezek sokszor egymásnak ellentmondanak. A Képviselő-testület elé csak a szakmailag elfogadható terveket terjesztheti be a Hivatal, de törvényi kötelezettsége az egyeztetés során érkezett nem szakmai, lakossági és civil véleményekről is tájékoztatni a döntéshozókat, akik mindezen információk birtokában dönthetnek annak elfogadásáról.“ (Wittinghoff Tamás levelét teljes terjedelmében megtekinthetik olvasóink az oldalunkon.) […]

  3. […] A Wittinghoff Tamás polgármester által szerkesztőségünkhöz megküldött levélben ezzel kapcsolatban az szerepel, hogy: “Az önálló telkeken önálló, független épület építésére van lehetőség, a telkek egyesítésével létrehozott többszörös méretű ingatlanon több épület és rendeltetési egység nem helyezhető el, ezért ez nem lesz cél a fejlesztéseknél.” (Wittinghoff Tamás polgármester levelét teljes terjedelmében megtalálják olvasóink oldalunkon) […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.