Kőhegy, vagy amit akartok…

(Budaörs – 2013. március 29., Budaörsi Infó) A Kőhegy és környéke Lk-1/VÉD (Kisvárosi Lakóhelyi Védettség alá sorolt övezetet) jelű építési övezetbe sorolt ingatlanok tulajdonosai számára a Helyi Építési Szabályzat módosítására vonatkozó rendelettervezet kapcsán két lakossági fórumot is tartottak. A fórumokon – ahogyan arról mi is tájékoztattuk olvasóinkat –, nagyrészt viták és elszabadult indulatok tarka váltakozásában került megbeszélésre a kérdéses tervezet. A lakók többsége nem érti, vagy a tájékoztatás hiányát panaszolja, vagy csak egyszerűen nem ért egyet a rendelettervezet tartalmával.

 

 

A Kőheggyel kapcsolatos legutóbbi fórumon, melyre 2013. március 21-én került sor a Városi Ifjúsági Klubban, sem a Városfejlesztési Kft. ügyvezetője, sem pedig Kálóczi Imre, a terület képviselője nem jelent meg. Az eseményen az elszabadult indulatok oda vezettek, hogy végül a lakók közül ketten verbálisan “estek egymás torkának”.

Nagy Béla építész – akit a Városfejlesztési Kft. képviseletében delegáltak előadónak, hogy levezényelje a lakossági fórumot –,  hangsúlyozta, hogy a lakók problémáit igyekeznek “továbbítani az önkormányzat számára”.

Szerkesztőségünkhöz több telefonos megkeresés is érkezett, amelyekben a lakók abbéli aggodalmukról tájékoztattak bennünket, hogy attól tartanak, hogy az Önkormányzat a velük történő egyeztetések ellenére nem veszi majd figyelembe kéréseiket, panaszaikat. Az alábbiakban ismertetjük olvasóinkkal a rendelettervezet tartalmát és a véleményezés lehetőségeit.

Az Önkormányzat honlapján megjelenő tájékoztatásban szerepel, hogy a “Szakhatósági véleményezést és egyeztetést követően, a többszöri lakossági egyeztetésen elhangzottaknak megfelelően, elkészült a Budaörs Helyi Építési Szabályzat módosítása a Kőhegy és környéke Lk-1VED jelű építési övezetbe sorolt ingatlanok területére.” Az Önkormányzat közlése szerint a Polgármesteri Hivatal Hirdetőtábláján 2013. március 25. és április 25. között kifüggesztik a rendelettervezetet és a véleményeztetés dokumentumait “annak érdekében, hogy a területre elrendelt építési tilalom május 31-i határidejére a módosított helyi építési szabályok hatályba léphessenek.”

A tervezet szerint a kisvárosias környezet megőrzése céljából melléképületek nem lesznek elhelyezhetőek a területen lévő telkeken. Az új beépítés közművesítési feltételei lesznek: a közüzemi energiaszolgáltatás, a közüzemi ivóvíz szolgáltatás, a közüzemi szennyvíztisztítás és -tisztítás és a közterületi csapadékvíz elvezetése. Az építési övezetben az üzletek rendjére vonatkozó jogszabály hatálya alá tartozó egységek alapterülete 200 négyzetméter lehet a kiszolgáló létesítmény alapterületével együtt.

Az építési övezet beépítési paraméterei a következők lesznek: a telek megengedett legkisebb kialakítható területe 250 négyzetméter, szélessége pedig 12 méter. A telkek megengedett legnagyobb beépítési mértékét 35%-ban, a terepszint alatti beépítési mértéket pedig 20%-ban határoznák meg. Az épületek megengedett legkisebb és legmagasabb építménymagassága 3,5 és 4,5 méter között lenne.

Továbbá a rendelettervezet szerint azt is meghatároznák, hogy az építési övezetben egy telken legfeljebb egy rendeltetési egység, a 300 négyzetméter feletti területű telken pedig legfeljebb két rendeltetési egység helyezhető el. A területen fekvő telkeken az épületek legfeljebb pince+földszint+tetőtér kialakításúak lehetnek. A 35% feletti beépítési mérték csak egyéb rendeltetések céljára létesülhet, és azon nem megengedett a lakófunkció létrehozása.

A rendelettervezet tartalmazza a területen tervezett épületek építészeti követelményeit is, melyek között szerepel, hogy az övezetben új épületek kizárólag magastetős kialakítással épülhetnek; meglévő pince kizárólag életveszély-elhárítás esetén szüntethető meg; a terület épületeire jellemző osztott ablak és kőkeretezés megtartandó az új épületek esetében is; valamint az övezetben az épületek egy homlokzatának magassága maximum 5 méter lehet. (A további kritériumokat és a teljes rendelettervezet szövegét olvashatják itt: bhesz_mod_kohegy_rendelettervezet)

A rendelettervezet utolsó pontjai között olvasható, hogy a rendelet a kihirdetést követő 30. napon lép hatályba.

Olvasóink továbbra is fordulhatnak bizalommal szerkesztőségünkhöz, a tervezettel kapcsolatos észrevételeiket és kérdéseiket továbbítjuk az illetékesekhez.

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.