Budaörs vs. Budakeszi 2. – Budakeszi polgármesterének álláspontja

Budakeszi polgármestere, dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia megszólalt a tervezett járásközponttal kapcsolatban. A polgármester asszony hozzátette tudomására jutott, hogy Budaörs, Törökbálint, Biatorbágy és Herceghalom esetleg önálló járásként szeretne funkcionálni. Budakeszi – mint leendő járásközpont – nem emel kifogást ez ellen, amennyiben ez Budakeszi járásközponti szerepét nem befolyásolja, hiszen az eredetileg tervezett járás igen magas lélekszáma ezt akár lehetővé is teszi. A település vezetője valószínűleg még nem értesült arról, hogy a minisztérium nem kívánja a járások számát növelni.

 

Budakeszi polgármestere egy 7 pontos listával többek közt Budaörsöt is megkívánja győzni a város alkalmasságáról:

1. Mint ahogy az a térképen is jól látható, Budakeszi a tervezett járás területének középpontjában helyezkedik el. A Zsámbéki-medencéből érkező utak Budakeszin futnak össze Budapest felé, a fővárosba dolgozni járó tömegek naponta utaznak keresztül városunkon. A járási központ meghatározásakor a döntéshozók bizonyára felmérték, hogy az minden pontból hasonló költségen, hasonló idő alatt a legkönnyebben – lehetőleg átszállások nélkül – megközelíthető legyen. Ténykérdés, hogy városunk a közúti és tömegközlekedési lehetőségeket figyelembe véve a legkönnyebben megközelíthető település a tervezett járáshoz tartozó legtöbb települések szempontjából.

2. Budakeszi nagy fejlődésen megy keresztül, integráló szerepe a térségben egyre erősebb. Ennek jeleként értelmezhető, hogy a Polgármesterek Tanácsának döntése értelmében a Budaörsi kistérség vezető szerepét Budakeszi látja el és városunk ad otthont a kistérségi irodának is. Kezdeményezésünkre jött létre és vezetésünk alatt áll a Budakeszi rendőrőrshöz tartozó települések közbiztonsági tanácsa, mely egyebek mellett közösen üzemeltetett köztéri megfigyelőrendszer kiépítésén fáradozik.

3. Mint azt már korábbi levelünkben is megfogalmaztuk: Budakeszi látja el a térség több települését érintő építéshatósági, gyámügyi, rendészeti tevékenységet és okmányirodát üzemeltet.

4. Önmagában az a tény, hogy Budakeszi valamivel kisebb lélekszámú, mint Budaörs, nem indokolja azt, hogy Nagykovácsiból, Budajenőről, Pátyról, Telkiből, Remeteszőlősről, kétszer több utat – több idő alatt, több átszállással – kelljen megtenni az ott élőknek, amennyiben Budaörs lenne a járásközpont.

5. Véleményünk szerint helyes volt a döntéshozatalnál a gazdasági erő, vagy a bevásárlóközpontok száma helyett a szakmai szempontok figyelembe vétele.

6. Budakeszi infrastruktúrája – a rossz szándékú híresztelésekkel ellentétben – alkalmas a járásközponti feladatok ellátására.

7. Végül – de nem utolsó sorban – ennek a döntésnek a kiegyensúlyozott térségi fejlődés lehetőségét is szolgálnia kell.

Budakeszi polgármestere kitért arra, hogy Perbál és Tök – a Pilisvörösvári Járás helyett a Budakeszi Járáshoz szeretne tartozni és ki is fejezte erre irányuló szándékát. A két említett település szerves része a Zsámbéki-medencének, földrajzi, közlekedési és minden egyéb szempontból ide kötődnek, ezért teljes mértékben támogatjuk ez irányú törekvéseiket. Budakeszinek kell betöltenie a Zsámbéki-medencében a járásközponti szerepet.

Forrás: Budakeszi Hírmondó

 

facebook:

11 hozzászólás

  1. Úgy tűnik, Budakeszi Polgármestere, aki annak idején pár napja megválasztottként személyesen mondta el nekem, hogy nem kell megsértődnöm, politikai okokból ők lesznek a budaörsi kistérség központja(!), mást gondol közlekedési feltételekről, mint minden más józan állampolgár. Mintha nem látná, hogy településük nem valamivel kisebb, hanem jelentősen, s ennél fogva nem véletlen, hogy Rendőrség, Ügyészség, Bíróság, stb. olyan súlyponti szerepet ad Budaörsnek, amely miatt evidencia körzet központi szerepe. Igaz, egy kérdésben ők jobbak. Navracsics Tibor Budakeszin lakik, s Csutoráné Fideszes…

    • Zsolt Molnár szerint:

      Ez azért van,mert Budakeszin csak egy utca van és nem tévednek el a fideszes f…kalapok amikor mennek megnézni a járásközpontot :-)

    • Betkó Betlehem szerint:

      Tamas, ezt nem fogjak lenyomni a torkunkon. Budaors kimegy az utcára is ha kell. És mindenki ki fog menni pártállásra való tekintet nélkül! Persze ha Csenger-Zalán úr nem csinál szart a szájából és nem követ el politikai öngyilkosságot… Kellenek most a Fidesz szavazok, Jobbikosok mert ez most az otthonunkrol, városunkrol szól. Nagy az egyetértés szerintem! Ritka…

    • Katalin Láng szerint:

      csak egyetérteni tudok, felháborító!!!!

    • Betkó Betlehem szerint:

      Ja teszem hozza a tüntetés aranyos dolog de pont leszarjak Navracsicsek, viszont egy jó M7+bevezeto utak lezarasa komoly mediaerdeklodest general mint anno a taxisok (7-es voltam akkor, emlekszem ra) forraltboros happening, össznépi engedetlenség. Na, abból talán értenek.

    • Katalin Pap szerint:

      A Budakeszi Vadaspark nagyon kellemes, kedves kirándulóhely, na de Budakeszi, mint járásközpont igazán nevetséges.

    • Csepeli Nikolett Réka szerint:

      "A Zsámbéki-medencéből érkező utak Budakeszin futnak össze Budapest felé, a fővárosba dolgozni járó tömegek naponta utaznak keresztül városunkon."
      – Szövegértési feladat: Nekem ebből egyértelmű, hogy a Budapesttől messzebbre lévő Budakeszin kevesebb ember halad át, mint a közelebb lévő Budaörsön, mivel aki Pest felé halad, átkel Börsön is, viszont a Bp felé haladó budaörsiek nem mennek kerülővel Keszi felé… Persze el lehet dönteni autóval, hogy Keszi vagy Börs felé megy be az ember a fővárosba, de én személy szerint szívesebben mennék végig az autópályán, mint a kis utakon…

      „ Mint ahogy az a térképen is jól látható, Budakeszi a tervezett járás területének középpontjában helyezkedik el.”
      – ennyi erővel lehetne Mo. fővárosa Pusztavacs… :P

      „Önmagában az a tény, hogy Budakeszi valamivel kisebb lélekszámú, mint Budaörs (…)”
      – Valamivel?? Budaörs: 29 428 fő (2011. január 1.) míg Budakeszi: 14 179 fő (2010. január 1.)

      „ Ténykérdés, hogy városunk a közúti és tömegközlekedési lehetőségeket figyelembe véve a legkönnyebben megközelíthető település a tervezett járáshoz tartozó legtöbb települések szempontjából.”
      – Tényleg? Ha én tömegközlekedéssel (BKV) kellene, hogy eljussak Keszire, az útvonalam a következő: 240e, Sasadi út –> 139, Széll Kálmán tér –> 22, Budakeszi… Hol a legkönnyebb megközelítés? Budaörs miért nem közelíthető meg könnyen? Jaaaa, hogy az autópálya mellett van közvetlenül.. Tényleg az sokkal bonyolultabb, mint beutazni Pestre, hogy visszajöjjek Budára egy szomszédos városba… Marhák… Persze létezik a 779-es volán járat, viszont feltételezem, ők nem fogadják el a BKV jegyet/bérletet, ha pedig bérlettel rendelkezem, nem verem magam plusz költségekbe.

    • Csepeli Nikolett Réka szerint:

      "Persze létezik a 779-es volán járat, viszont feltételezem, ők nem fogadják el a BKV jegyet/bérletet, ha pedig bérlettel rendelkezem, nem verem magam plusz költségekbe."
      – arról nem is beszélve, hogy ez a kis átruccanás Keszire, egy órás mutatvány.. Nekem Budaörsről… BKV-val még hosszabb…

    • Na ez durva……azért a hülyeségnek is van határa…de ez már rég határon túli gondolat.."Budakeszi járás központ" valami nagy baj van Csutoráné fejében……

    • Zoltán Vigh szerint:

      Elég kipróbálni, hogy milyen átjutni bármilyen járművel Törökbálint/Budaörs központjából Budakeszi központjába és vissza. Egyszerűen földrajzi adottságok miatt a két településcsoport nem kapcsolható össze egy szerves egységgé, bárhol is legyen a középpontja. A 24-ökrös-hegyen vagy a többi elválasztó hegyen keresztül nem lehet átjutni, a 2×1 sávos kerülőút használata pedig idő és pénz. Arról nem is beszélve, hogy Budakeszin belül a forgalom bizonyos napszakokban igen lassú.

  2. Zoltán Vigh szerint:

    Elég kipróbálni, hogy milyen átjutni bármilyen járművel Törökbálint/Budaörs központjából Budakeszi központjába és vissza. Egyszerűen földrajzi adottságok miatt a két településcsoport nem kapcsolható össze egy szerves egységgé, bárhol is legyen a középpontja. A 24-ökrös-hegyen vagy a többi elválasztó hegyen keresztül nem lehet átjutni, a 2×1 sávos kerülőút használata pedig idő és pénz. Arról nem is beszélve, hogy Budakeszin belül a forgalom bizonyos napszakokban igen lassú.

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.